Ajankohtaista

Vietämme perinneruokaviikkoa viikolla 37

11.09.2022 07:31

Perinneruokaviikkoa vietetään ensi viikolla 12.-16.9. Palmian Hämeenlinnan ja Helsingin ruokapalvelujen piirissä olevissa hoivapalvelukohteissa.

Perinneruokaviikko on suunniteltu yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja kohteiden asukkailta on kysytty, mitä ruokia he itse toivoisivat. Hoivapalvelukohteissa asuu pääasiassa vanhuksia, ja heidän toiveensa näkyvät ruokalistalla.

- Olemme kehittäneet hoiva- ja sairaalaruokailussa vahvasti ruokailijan valinnanmahdollisuuksia, ja perinneruokaviikko on yksi tapa tehdä tätä todeksi. Meille ruoan nauttiva asiakas on tärkeä ja haluamme kuulla heidän näkemyksiään maistuvasta ruoasta. Ruokatarjontaa ohjaavat vahvasti valtakunnalliset ravitsemussuositukset, tilaaja-asiakkaan tekemät valinnat sekä ruokailijoiden mahdolliset erilaiset terveydelliset, hoidolliset ja toiminnalliset rajoitteet. Erityisesti vanhusten kohdalla olisi kuitenkin jopa ravitsemussuosituksia tärkeämpää, että ruoka maistuisi, sillä vain syöty ruoka ravitsee, toimialajohtaja Sari Lipasti Palmiasta kertoo.

Ruoka on laadun, ravitsevuuden ja maistuvuuden yhteispeli

Palmiassa ruoantuotannossa huomioidaan raaka-aineiden alkuperä ja kotimaisuus on tärkeää. Käyttämistämme raaka-aineista viljatuotteet, liha ja lihajalosteet sekä maitotuotteet ovat 100 prosenttisesti kotimaisia. Käytämme kotimaisia juureksia ja kasviksia aina, kun niitä on saatavilla.

 - Nyt kun vanhustenhoito ja heidän hyvinvointiinsa vaikuttavat asiat ovat paljonkin keskustelussa, haluamme ruokapalvelutoimijana pitää esillä ravitsemuksen ja ruoan maistuvuuden merkitystä. On upea juttu, että pääsemme toteuttamaan perinneruokaviikolla asiakkaiden toiveisiin perustuvan ruokalistan, Lipasti sanoo.

Perinneruokaviikolle hoivakohteiden asukkaat ovat toivoneet ruokalistalle muun muassa vanhan ajan makaronilaatikkoa ilman lihaa, lihahyytelöä eli tuttavallisemmin alatoopia, läskisoosia, kaalilaatikkoa, riista-juurespataa ja kananmunakastiketta. Jälkiruokina toivottiin sesongin marjoja, jotka ovat vanhusten mieleen ja listalle pääsivätkin puolukkakiisseli, ruismarjapuuro ja punaherukkaherkku.

Lisätietoja perinneruokaviikosta

Katso perinneviikon esimerkkiruokalista Hämeenlinnan Koivukodon palvelutalosta

Tutustu Palmian ruoka- ja ravintolapalvelujen vastuullisuuteen

Lue lisää Palmiassa tehtävästä ruoan ravitsemussuunnittelusta

Uutiseen liittyvät palvelut