Ajankohtaista

Kouluruokakysely paljasti koululaisten toiveruoat

27.04.2022 08:15

Toiveruokakysely järjestettiin Palmian ruokapalvelukohteissa koulujen oppilaille sekä toisen asteen opiskelijoille 28.3-1.4.2022. Kyselyssä kysyttiin oppilaiden toiveruokia sekä toiveita koskien teemojen ja juhlapäivien tarjontaa. Vastaamalla kyselyyn koululaiset ja opiskelijat pääsevät vaikuttamaan ruokalistasuunnitteluun.

Runsaasti vastauksia tänä vuonna

Saimme tänä vuonna runsaasti vastauksia, kaiken kaikkiaan 5744. Vastaajista alakoululaisia oli
59 %, yläkoululaisia 34 % ja toisen asteen opiskelijoita 7 %. Vastaavasti viime vuonna vastauksia tuli 3069. Pienempään vastausmäärään vaikutti koronan aiheuttama etätyö yläkoululaisilla ja opiskelijoilla.

Perusruokaa eli sekaruokaa koskeviin kysymyksiin vastasi 94 % vastaajista ja kasvisruokaa koskeviin kysymyksiin vastasi 6 % vastaajista. Eniten vastaajia oli Vantaalla; 1198 vastaajaa. Kyselyyn vastasivat myös Hämeenlinnan, Riihimäen, Helsingin, Espoon sekä Järvenpään oppilaat ja opiskelijat.

Perinteiset ruoat jatkavat suosiotaan

Keitoissa suosikeiksi nousivat puuro mehukeitolla, nakkikeitto, hernekeitto ja kasvissosekeitto. Myös porkkanasose- ja bataattisosekeitto saivat runsaasti ääniä. Laatikkoruoissa suosittiin erilaisia pastaruokia; broileripastavuoka, tonnikalalasagnette ja lihaperunasoselaatikko sekä kasvisruokailijoilla soija- ja mifumakaronilaatikko sekä härkislasagnette sekä olivat suosikkeja. Vapaissa vastauksissa toivottiin ruokalistoille makaroni- ja maksalaatikkoa.

Ns. kappaleruoissa top 3 olivat kananugetit, pinaattiohukaiset ja uunimakkara. Myös lihapyörykät ja kalapuikot sai paljon ääniä. Kasvisruokailijat äänestivät pinaattiohukaisia, vegepuikkoja ja porkkananappeja. Kastikeruokien top3 oli nakkikastike, jauhelihakastike ja makkarakastike. Myös broilercurrykastike sai paljon ääniä. Kasvisruokailijoilla kaikki vaihtoehdoiksi annetut kastikkeet saivat tasaisesti ääniä. Parhaaksi kolmikoksi valikoitui kuitenkin chili con mifu, tofua chilikastikkeessa ja linssikastike.

Sekaruokailijoiden kasvisruokasuosikki oli ylivoimaisesti puuro mehukeitolla, lisäksi ääniä saivat kasvistortillat ja kasvissosekeitto.

Teemoilla vaihtelua arkeen

Kyselyssä kysyttiin toiveruokien lisäksi teemoista ja juhlapäivistä. Vastaajat saivat äänestää suosikkiaan tulevaisuudessa järjestettäväksi maateemaksi. Maateemoiksi toivottiin mm. Aasia, Meksiko, Espanja, Italia, Thaimaa ja Japani. Lisäksi tänä vuonna toteutettua Amerikka-teemaa toivottiin uudelleen. Vastaajien mukaan teema- ja juhlapäivinä piristystä tuo arkeen erityisesti ylimääräinen teemaan sopiva jälkiruoka. Myös extratuotteet, kuten erilaiset leivät ja levitteet, olivat mieluisia lisiä juhlapäiviin. Lisäksi moni arvosti teema- ja juhlapäivinä juhlavampia raaka-aineita.

Kysyttäessä mitä halutaan syödä juhlapäivinä, saatiin vastauksena pitkä lista koululaisten ja opiskelijoiden toiveruokia ja -jälkiruokia: nakkeja, nugetteja, hampurilaisia, pizzaa, tortillaa, sushia, hodareita, suklaata, jäätelöä, munkkeja vappuna, lihaa ja liharuokia. Toisaalta toivottiin perinteisiä ruokia ja toisaalta uusia ja kansainvälisiä ruokia - tässä kohdin mielipiteissä oli hajontaa.

Suosikkiruoat pysyvät ruokalistoilla jatkossakin

Kaiken kaikkiaan perinteiset ruoat jatkavat suosiotaan, mutta rinnalle nousee myös eksoottisempia makuja maailmalta. Moni toivoi eri maiden ruokakulttuuriin tutustumista, kasvisruokaviikkojakin ehdotettiin ja myös peleihin sekä elokuviin liittyvät ruoat / teemaviikot nousivat kyselyssä esille.

Kyselyn vastaukset otetaan huomioon myös reseptikehityksessä ja ruokalistojen suunnittelussa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Uutiseen liittyvät palvelut