Välimeri lautasellasi

Teemat / Välimeri lautasellasi

Välimeri lautasellasi

Välimeren alueella on monia maita ja erilaisia ruokakulttuureja, jotka eroavat toisistaan. Ns. Välimeren ruokavalio pohjautuu erityisesti Kreikan, eteläisen Italian sekä Espanjan ruokakulttuureihin ja siihen kuuluu mm. kylmäpuristettu oliiviöljy, vihannekset, hedelmät, täysviljatuotteet, kala, merenelävät, tietyt maitotuotteet, kuten juustot ja jogurtti, sekä pienet määrät lihaa. Tyypillisesti alueella syötävästä lihasta suuri osa on lammasta, mutta myös possua ja kanaa. Välimeren alueella ruoan valmistuksessa käytetään lisäksi runsaasti palkokasveja, pähkinöitä, yrttejä ja mausteita.

Terveellisyys

Välimeren ruokavaliota pidetään terveellisenä ja sen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien, syövän ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Välimeren maissa syödään kuitenkin myös kovia rasvoja, suolaa ja valkoisia jauhoja, joten Välimeren ruokakulttuuriin kuuluu lisäksi vähemmän terveellisiä aineksia.

Yhteisöllisyys

Välimeren ruokakulttuuriin liittyy vahvasti yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja ajan viettäminen kulkevat mukana aina ruoan hankkimisesta sen valmistamiseen ja etenkin nauttimiseen. Illallispöytään istuu usein koko suku tai joukko ystäviä ja ruokaa syödään pitkään ja hartaasti yhdessä seurustellen. Italiassa panostetaan illalliseen, mutta Espanjassa lounas voi olla päivän merkittävin ateria.

Kulttuurihistoriallinen arvo

Välimeren ruokavalio on otettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, koska ruokavalioon liittyy taitoja, tietoa, rituaaleja, symboleita ja perinteitä liittyen viljelyyn, sadonkorjuuseen, kalastukseen, eläinten pitoon, säilöntään, käsittelyyn, ruoan valmistamiseen sekä ruoan nauttimiseen.

Välimeri-teema 1.-5.4.

Huhtikuun ensimmäisellä viikolla pääsemme nauttimaan Välimeren makumaailmasta Helsingin lukioissa sekä Vantaan, Nurmijärven ja Hämeenlinnan kouluissa ja päiväkodeissa. Tarjoilemme lounaalla joka päivä teemaan sopivaa ruokaa.

Tervetuloa makumatkalle!

Lähteet: 
https://keittokirja.edupoli.fi/ruokakulttuurit/etelaeurooppalainen-ruokakulttuuri/
https://www.valio.fi/ammattilaiset/foodservice/valimeren-maut-ruoanlaitossa/
https://ich.unesco.org/en/RL/mediterranean-diet-00884

 

Ruokakulttuuria Välimeren maissa

Italian ruokakulttuuri on levinnyt laajalti ympäri maailmaa siirtolaisuuden johdosta. Kaikki tuntevat pizzan ja pastan. Myös risotto, lasagne, tiramisu ja pannacotta ovat tuttuja. Italialaisia juustoja ovat mozzarella, ricotta ja parmesan.

Kreikassa syödään paljon tomaatteja, munakoisoa, yrttejä, mereneläviä sekä sian-, lampaan- ja kananlihaa. Monelle tuttuja ovat kreikkalaiset juustot feta ja halloumi. Kreikkalaisia ruokia ovat esimerkiksi tzatziki, moussaka ja baklava.

Espanjan keittiö on saanut paljon vaikutteita siirtomaistaan Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Esimerkkejä näistä ovat mm. kaakao, sitruuna ja chili. Espanjalaiset syövät mereneläviä, ilmakuivattuja kinkkuja, possunlihamakkaroita ja kananmunaruokia. Moni tuntee espanjalaiset pikkusyötävät, tapakset. Muita tunnettuja ruokia ovat paella, chorizo-makkara, manchego-juusto, gazpacho-keitto, perunamunakas ja paahtovanukas.

Ranskalaisessa keittiössä käytetään paljon yrttejä, vihanneksia, vahvoja juustoja, voita ja kermaa. Ranskalaiset syövät myös paljon vaaleaa leipää ja leivonnaisia, kuten patonkeja ja croissanteja. Ranskan etelärannikolla syödään esimerkiksi tomaattista kala-äyriäiskeittoa (Bouillabaisse) ja mereneläviä monessa muodossa.

Pohjois-Afrikkalainen keittiö tunnetaan pähkinöistä, taateleista, manteleista, korianterista ja täyteläisistä mausteista. Pohjois-Afrikkalaisia ruokia ovat mm. erilaiset couscousit, tahnat ja haudutetut tagine-pataruoat.

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.