Välimeri lautasellasi
Välimeri lautasellasi
Välimeren alueella on monia maita ja erilaisia ruokakulttuureja, jotka eroavat toisistaan. Ns. Välimeren ruokavalio pohjautuu erityisesti Kreikan, eteläisen Italian sekä Espanjan ruokakulttuureihin ja siihen kuuluu mm. kylmäpuristettu oliiviöljy, vihannekset, hedelmät, täysviljatuotteet, kala, merenelävät, tietyt maitotuotteet, kuten juustot ja jogurtti, sekä pienet määrät lihaa. Tyypillisesti alueella syötävästä lihasta suuri osa on lammasta, mutta myös possua ja kanaa. Välimeren alueella ruoan valmistuksessa käytetään lisäksi runsaasti palkokasveja, pähkinöitä, yrttejä ja mausteita.
Terveellisyys
Välimeren ruokavaliota pidetään terveellisenä ja sen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien, syövän ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Välimeren maissa syödään kuitenkin myös kovia rasvoja, suolaa ja valkoisia jauhoja, joten Välimeren ruokakulttuuriin kuuluu lisäksi vähemmän terveellisiä aineksia.
Yhteisöllisyys
Välimeren ruokakulttuuriin liittyy vahvasti yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja ajan viettäminen kulkevat mukana aina ruoan hankkimisesta sen valmistamiseen ja etenkin nauttimiseen. Illallispöytään istuu usein koko suku tai joukko ystäviä ja ruokaa syödään pitkään ja hartaasti yhdessä seurustellen. Italiassa panostetaan illalliseen, mutta Espanjassa lounas voi olla päivän merkittävin ateria.
Kulttuurihistoriallinen arvo
Välimeren ruokavalio on otettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, koska ruokavalioon liittyy taitoja, tietoa, rituaaleja, symboleita ja perinteitä liittyen viljelyyn, sadonkorjuuseen, kalastukseen, eläinten pitoon, säilöntään, käsittelyyn, ruoan valmistamiseen sekä ruoan nauttimiseen.
Välimeri-teema 1.-5.4.
Huhtikuun ensimmäisellä viikolla pääsemme nauttimaan Välimeren makumaailmasta Helsingin lukioissa sekä Vantaan, Nurmijärven ja Hämeenlinnan kouluissa ja päiväkodeissa. Tarjoilemme lounaalla joka päivä teemaan sopivaa ruokaa.
Tervetuloa makumatkalle!
Lähteet:
https://keittokirja.edupoli.fi/ruokakulttuurit/etelaeurooppalainen-ruokakulttuuri/
https://www.valio.fi/ammattilaiset/foodservice/valimeren-maut-ruoanlaitossa/
https://ich.unesco.org/en/RL/mediterranean-diet-00884