Sadonkorjuun makuja kouluissa ja päiväkodeissa

Teemat / Sadonkorjuun makuja kouluissa ja päiväkodeissa

Jokasyksyinen sadonkorjuu on ollut merkittävä tapahtuma suomalaisen maatalousyhteiskunnan historiassa. Sadonkorjuuta on juhlittu monin tavoin ja siihen on aina kuulunut hyvin vahvasti kauden sadon antimien nauttiminen, jopa ylenpalttisesti. Syyskauden sadon herkkuja ovat mm. erilaiset juurekset, kaalit, sipulit, sienet ja marjat.

Teemaa vietetään Espoossa viikolla 37 ja Harjulan koulussa sekä Nurmijärven päiväkodeissa viikolla 38. Sadonkorjuu näkyy kauden juureksina ja kasviksina salaattipöydässä.

Herkullisia syksyisiä makuhetkiä!

Mikä on kekri?

Kekri on perinteinen syksyn ja sadonkorjuun juhla, jota on vietetty, kun syksyn tärkeimmät sadonkorjuutyöt on saatu päätökseen. Kekrin aika koitti kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset maakuoppaan ja syysteurastukset tehty. Yleisimmin juhla ajoittui mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän väliseen aikaan eli syyskuun lopun ja marraskuun alun välille. Juhlan juuret ovat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa.

Kekri oli tärkeä suomalainen työväenjuhla ja sen viettoon kuuluivat ilonpito, tanssi, laulu ja erityisesti kauden ruoalla ja juomalla kestitseminen. Juhlaan liittyi myös erilaisia tarinoita, riittejä, rituaaleja ja taikauskoa. Nykyajan juhlapäivistä kekri on ehkä lähimpänä Halloweeniä, joka irlantilaisten maahanmuuttajien mukana rantautui Amerikkaan.

(lähde: www.kekri.fi)

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.