Maksuton kouluruoka 70 vuotta

Teemat / Maksuton kouluruoka 70 vuotta

Vuosi 2018 on kouluruokailun juhlavuosi, kun Suomessa juhlitaan maksuttoman kouluruoan 70-vuotista historiaa. Kouluruoalla on pitkät juuret ja sitä on tarjottu jo 1800-luvulta lähtien. Ensin kansakoulujen yhteyteen perustetuissa asuntoloissa oppilaille tarjottiin keittoruokaa. 1900-luvun alussa vähävaraisille oppilaille tarjottiin kouluruokaa opetuksen ohessa. 1948 alkaen kaikille suomalaisille koululaisille on tarjottu maksuton kouluruoka. Sittemmin kouluruokailu on kehittynyt energiatarpeen tyydyttävästä velli- tai puuroateriasta osaksi kasvatusta ja opetussuunnitelmaa.

Viikolla 40 vietämme Espoossa ja Nurmijärven Harjulassa juhlavuotta nauttimalla kolmena päivänä kouluruokaa eri vuosikymmeniltä: mm. Lihakeittoa, kalapuikkoja ja ruismarjapuuroa.

Mikä on sinun paras kouluruokamuistosi?

(Iso kuva: Oppilaita ruokailemassa uudessa Meilahden kansakoulussa vuonna 1954; Helsingin kaupunginmuseo. Pieni kuva: Vallilan kansakoulu, Hämeentie 80. Kouluruokailua ruokasalissa vuonna 1913;  Brander Signe HKM)

Kouluruokaa eri vuosikymmenillä:

1908 anottiin ensimmäisen kerran valtiolta varoja kouluruokailun järjestämistä varten.

1913 valtio myönsi vuonna kouluruokailuun 150 000 markkaa.

1920 -luvulla kouluruoka oli pääasiassa puuroja ja vellejä.

1930 -luvulla oppilailla oli velvoite tuoda ruokatarpeita koulukeittolaan. 30-luvulla alettiin valmistella myös uutta lakia kouluruokailuun liittyen.

1943 Suomessa säädettiin lailla kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta, ensimmäisenä maana maailmassa. Maksuton kouluruokailu on järjestetty kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien.

1957 kansakoululaki määräsi kaikille koululaisille riittävän aterian jokaisena päivänä. 

1967 annetun asetuksen mukaan kouluaterian tuli kattaa kolmannes lapsen päivittäisestä energiatarpeesta.

1977 säästöpäätöksen mukaan välipalaa ei enää voitu tarjota kaikille, vaan ainoastaan erikoisruokavalioisille ja pitkämatkalaisille.

1984 peruskouluasetuksessa määrättiin, että kouluateria on annettava mahdollisuuksien mukaan yleisenä ateria-aikana ja ruokailutauon on oltava vähintään 30 minuuttia.

1990 -luvun lama-aika vaikutti kouluruokatarjontaan ja kalleimmista raaka-aineista luovuttiin. Teemapäivät tuotiin kouluruokailuun.

2004 kouluruokailu on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja osa koulun oppilashuoltoa. 

2015 koululaisista 85 prosenttia söi päivittäin kouluruokaa. 2016 uusi opetussuunnitelma nosti kouluruokailun osaksi koulun opetus- ja kasvatustehtävää.

(lähteet: elo-saatio.fi, parempaakouluruokaa.fi, edu.fi ja idealista.fi)

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.