Hävikkiviikolla nostetaan ruoan arvostusta

Teemat / Hävikkiviikolla nostetaan ruoan arvostusta

Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta

Palmia osallistuu jälleen valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon. Tänä vuonna teemana on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruoka on liian hyvää hukattavaksi.

"Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kotitalouksien ostamasta ruoasta noin 6 prosenttia päätyy roskiin. Jokainen voi omalta osalta vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja pienetkin teot on tärkeitä" (havikkiviikko.fi)

Palmian ravintoloissa hävikin minimointi on avainasia - ylijäämä ruokaa myydään mukaan

Palmian ravintoloissa hävikkiä vastaan tehdään systemaattisesti työtä ja hyviä tuloksia saadaan aikaan mm. huolellisen ruokalistojen ja hankintojen suunnittelun ja sitä kautta mahdollisimman nopean varaston kierron myötä. Myös lounaan erävalmistus on merkittävä tekijä. Buffet-lounaalla pienemmät astiat vähentävät hävikkiä, kun ruokaa ei kerralla oteta liikaa. Buffet-lounaalla ruokaa voi halutessaan hakea lisää. Hävikinhallinta on kustannusasia, mutta myös tärkeä osa vastuullista ravintolatoimintaa.

Suunnittelusta huolimatta ruokaa jää kuitenkin toisinaan yli. Palmian ravintoloissa on käytössä ResQ Club -palvelu, jonka kautta hävikkiruokaa myydään annoksina mukaan edulliseen hintaan. ResQ Clubin kautta myytävä ruoka ei ole ollut linjastossa esillä ja se on aina jäähdytetty ja kylmäsäilytetty asianmukaisesti. ResQ Clubia on hyvin helppo käyttää mobiilisovelluksella. Lisäksi joissakin ravintoloissa yli jäänyttä ruokaa myydään lounasajan jälkeen kilohinnalla mukaan.

Julkisissa ruokapalveluissa tehdään päivittäin töitä hävikin vähentämiseksi

Palmian päiväkoti- ja kouluruokapalveluissa sekä sairaala- ja hoivakohteissa ruokahävikkiä torjutaan niinikään huolellisella ruokalistojen ja hankintojen suunnittelulla ja ruoan valmistuksessa eri työvaiheissa pyritään minimoimaan hävikin syntyminen. 

Jokainen voi vaikuttaa hävikin määrään

Jokainen ruokailija ja kuluttaja voi myös itse omalla toiminnallaan vaikuttaa ruokahävikin määrään. Esimerkiksi itse otettavaa ruokaa tulisi aina ottaa maltilla ja vain sen verran kuin jaksaa varmasti syödä. Omassa keittiössä kannattaa suunnitella etukäteen mitä ruokaa aikoo tehdä ennen kuin käy kaupassa. Jääkaappi on hyvä käydä läpi vähintään kerran viikossa ja käyttää vanhaksi menevät ruoat järjestyksessä.

Tervetuloa mukaan hävikkiviikolle!

3 faktaa ruokahävikistä

11,3 mrd tonnia ruokaa heitetään vuosittain maailmanlaajuisesti pois. Määrällä voisi ruokkia noin 2 miljardia ihmistä.

2. Globaalisti tuotetuista maitotuotteista ja kananmunista 20 % jää käyttämättä

3. Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa.

(havikkiviikko.fi)

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.