Hävikkiviikolla kiinnitetään huomiota ruokahävikin ympäristövaikutuksiin

Teemat / Hävikkiviikolla kiinnitetään huomiota ruokahävikin ympäristövaikutuksiin

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 9.-15.9.2019.

"Tämän vuoden kampanjan erityisenä teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä." (havikkiviikko.fi)

Palmia osallistuu jälleen valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon, jonka tarkoituksena on edistää tietoisuutta hävikkiruoasta, herättää keskustelua ja ennen kaikkea saada ihmiset tekemään arjessaan valintoja hävikin pienentämiseksi.

Palmian ravintoloissa hävikkiä vastaan tehdään systemaattisesti työtä ja hyviä tuloksia saadaan aikaan mm. huolellisen ruokalistojen ja hankintojen suunnittelun ja sitä kautta mahdollisimman nopean varaston kierron myötä. Myös lounaan erävalmistus on merkittävä tekijä. Buffet-lounaalla pienemmät astiat vähentävät hävikkiä, kun ruokaa ei kerralla oteta liikaa. Buffet-lounaalla ruokaa voi halutessaan hakea lisää.

Suunnittelusta huolimatta ruokaa jää kuitenkin toisinaan yli. Palmian ravintoloissa hävikkiruokaa myydään ResQ Clubin kautta tai kilohinnalla lounasajan päätyttyä. 

Lue lisää: https://ruoka.palmia.fi/fi/ajankohtaista/palmian-lounasravintoloissa-myydaan-havikkiruokaa-mukaan/

Lue lisää Hävikkiviikko-kampanjasta: www.havikkiviikko.fi

3 faktaa ruokahävikistä

1. 1,3 mrd tonnia ruokaa heitetään vuosittain maailmanlaajuisesti pois. Määrällä voisi ruokkia noin 2 miljardia ihmistä.

2. Globaalisti tuotetuista maitotuotteista ja kananmunista 20 % jää käyttämättä

3. Suomalainen ostaa vuosittain 54 kg hedelmiä. Näistä kymmenesosa päätyy roskiin.

(havikkiviikko.fi)

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.