Ajankohtaista

Mittaamme lautashävikkiä tehostetusti Hämeenlinnassa 12.-23.4.

1.04.2021 09:16

Hävikin mittaaminen on tärkeä työkalu, jonka avulla voimme kehittää toimintaamme ja vähentää ruokahävikin syntymistä.

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä tavoite

Ruokahävikin vähentäminen ja kestävä ruoka ovat keskeisiä toimenpiteitä Hämeenlinnan kaupungin Hiilineutraali Hämeenlinna –ohjelmassa. Palmian ruokapalveluissa hävikinhallinta on jo juurrutettu osaksi ydintoimintoja.

Hävikkiä vähennetään huolellisella ruokalistojen ja hankintojen suunnittelulla sekä lounasruoan erävalmistuksella. Ruokapalveluissa hävikkiä syntyy ruoanvalmistuksen yhteydessä, yli jääneestä valmiista ruoasta sekä ruokailijoiden lautashävikkinä.

Tehostettu lautashävikin seuranta auttaa kehittämään hävikin hallintaa

Ruokahävikki tarkoittaa roskiin päätynyttä ruokaa ja se on yksi merkittävistä yksilön tai yhteisön hiilijalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä. Ruokahävikki kuormittaa valtavasti ympäristöä, mutta jokainen voi helposti vaikuttaa ruokahävikin määrään esimerkiksi ottamalla ruokaa vain sen verran kuin jaksaa varmasti syödä. 

Lautashävikkiä mittaamalla voimme seurata ja tutkia hävikin määrää eri viikonpäivinä ja erilaisten ruokalajien kohdalla. Hävikin mittaaminen on tärkeä työkalu, jonka avulla voimme kehittää toimintaamme ja vähentää ruokahävikin syntymistä.

Kerromme mittauksen tuloksista seurantajakson aikana ruokasaleissa.