Ajankohtaista

Palmia vastaa riihimäkeläisten aktiiviseen kouluruokakeskusteluun

14.02.2019 14:46

Riihimäen kaupunkilaisten omassa Facebook-ryhmässä on 13. helmikuuta avattu laaja keskustelu kaupungin koulu- ja päiväkotiruuasta. Palmia Oy on vastannut ruokapalvelusta vuoden alusta lähtien Riihimäen 14 koulussa ja 15 päiväkotikohteessa.

Huomioimme saamamme palautteen

-  Saamme Riihimäeltä päivittäin palautteita keskimäärin 15. Yleisesti eniten palautetta tulee kouluruoka-mobiilisovelluksella, jolla on yli 8000 käyttäjää Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Nurmijärvellä ja Riihimäellä, kehityspäällikkö Maarit Lunkka kertoo.

- Pyrimme vastaamaan kohtuullisen ajan sisällä kaikkiin yhteystietojen kera tulleisiin palautteisiin. Jokaiseen kouluun on toimitettu myös palautelaatikot ja lomakkeet. Palautetta voi antaa myös perinteisellä tavalla, jos ei halua sovellusta käyttää. Myös verkkosivujemme palautelomake palvelee tässä asiassa.

- Käymme tulleet asiakaspalautteet läpi ja hyödynnämme niitä palvelun ja ruokalistan kehittämisessä. Yksittäisen palautteen perusteella emme luonnollisestikaan kokonaisuutta voi muuttaa. Riihimäellä tulemme järjestämään kohdennetun palautekyselyn pian, Lunkka kertoo.

Riihimäellä ruoka valmistetaan edelleen samassa Telluksen keskuskeittiössä kuin aiemminkin, ja sitä valmistaa sama henkilöstö kuin ennen.

Papuruoat ja kasvisruokapäivä kirvoittavat palautetta

Ruokailu kouluissa on osa opetusta ja kasvatusta, ja se on kirjattu osaksi opetussuunnitelmaa. Tätä näkökulmaa edustaa muun muassa uusiin makuihin ja raaka-aineisiin tutustuminen ruokailun yhteydessä.
- Sopeutuminen uusiin ruokiin, kuten kasvisruokiin, vie luonnollisesti aikaa. Saamme ateriakohtaista ja hyvin konkreettista palautetta, Maarit Lunkka sanoo.

Riihimäellä paljon erilaisia papuja sisältävistä ruuista tulee palautetta. Niitä ei ole ollut ennen listalla ja niiden kohdalla syntyy myös hävikkiä. Pinaattiohukaisten kanssa tarjolla ollut raejuusto on vaihdettu perunasalaattiin ja tämä jakaa mielipiteitä. Tomaattinen kalavuoka ei ole ollut asiakkaitten mieleen. Uusien kasvisruokien sijoittuminen perjantaille kirvoittaa palautetta.
- Kehitämme parhaillaan uusi kasvisruokia, Lunkka kertoo.

Haluamme kuunnella lapsia ja nuoria – broilerpastaa on tarjolla

- Noudatamme kouluruokasuosituksia, jolloin suolan määrä on vähäisempi. Suolan määrä tosin on pysynyt samana, kouluruokasuositusta on noudatettu Riihimäellä ennekin. Päiväkodeista puolestaan on tullut positiivista palautetta, varsinkin aamupalan ja salaattien runsaudesta, samoin kouluissa salaatit ja niiden monipuolisuus saavat kiitosta.
- Suosikkiruoka broilerpasta ei ole poistunut listalta, sen nimi on nykyään Palermon pasta, Lunkka lisää.

- Keväällä järjestämme sovelluksen kautta toiveruokaäänestyksen, siinä koululaiset voivat äänestää vaihtoehdoista oman suosikkinsa.

Julkisessa ruokapalvelussa ravitsemissuositukset ovat isossa roolissa ja vaikuttavat tarjontaan.
- Me haluamme kehittää ruokailua vahvasti paitsi tilaaja-asiakkaan kanssa myös koululaisten ja lasten antamaan palautteen perusteella. Siksi olemme muun muassa luoneet uusia houkuttelevia palautekanavia kuten mobiilisovellus, Lunkka täydentää.