Ajankohtaista

Helsinki suunnittelee Palmian omistuksesta luopumista

25.01.2022 09:31

Palvelumme jatkuvat normaalisti ja huolehdimme asiakkaistamme kohteissamme koko ajan.

Helsingin kaupunki aloittaa selvityksen Palmia Oy:n omistuksesta luopumisesta. Kaupungin konsernijaosto päätti asiasta kokouksessaan 24. tammikuuta.  

”Uskon vahvasti, että markkinoilla on kiinnostusta yhtiön rakentamalle palvelutoiminnan ja asiakkuuksien kokonaisuudelle. Palmialla on laaja ja monipuolinen palveluverkosto sekä osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa kaikilla yhtiön eri toimialoilla. Lisäksi liiketoimintansa näkökulmasta Palmia on tilanteessa, jossa se voi hyötyä toisenlaisesta omistajasta seuraavien kehitysaskeleiden ottamiseksi. Yhtiöstä luopuminen toteuttaa kaupungin omistajastrategiaa ja on kaikkien kaupunginhallitusryhmien yhteisesti hyväksymä etenemistapa”, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. 

Palmia on laajentunut yhtiön toiminta-aikana 13 paikkakunnalle Etelä-Suomessa ja kaksinkertaistanut liikevaihtonsa. Yhtiön rooli työllistäjänä ja yhteiskuntaan integroijana on merkittävä. Henkilöstön määrä on yhtiön toiminta-aikana kasvanut yli tuhannella ollen nyt 2400, ja mukana on yli 50 kansallisuutta.  

- Olemme tehneet hyvää työtä toiminnan laajentamisessa ja uusien asiakkuuksien saavuttamisessa yhtiön seitsemän toimintavuoden aikana. Olemme rakentaneet merkittävän hoiva-, sairaala- ja kouluruokapalvelutoiminnan sekä laajentaneet erittäin monipuoliseen asiakaskuntaan siivous-, kiinteistö- ja turvallisuuspalveluissa. Kilpailutuksissa menestyminen on osoittanut kaikilla liiketoiminta-alueilla kilpailukykyä, jota kehitämme koko ajan lisää. Henkilöstön tyytyväisyys on kehittynyt myönteisesti viimeisimmissä mittauksissa samalla, kun olemme tehneet merkittäviä muutoksia toimintamme kehittämiseksi, Palmia Oy:n toimitusjohtaja Nina Mähönen toteaa.  

Helsingin kaupunki omistaa yhtiön kokonaan, ja kaupungin eri toimijat yhdessä ovat Palmialle merkittävä asiakas. Yhtiön kaupungille tuottamat palvelut perustuvat kuitenkin nykyisin käytännössä kokonaan kaupungin tekemiin julkisiin kilpailutuksiin, joihin Palmia on osallistunut muiden markkinatoimijoiden kanssa. Näin ollen kaupungin omistuksen ja Palmialta ostettujen palveluiden välillä ei ole strategista yhteyttä. Kaupunginhallitus päätti keväällä 2021 yhtiön omistajastrategiasta, jonka mukaan kaupungin omistusintressi yhtiöön on vain taloudellinen. Yhtiön tilanne on ollut taloudellisesti haastava. Toiminta ei ole ollut kannattavaa ja viime vuoden tuloksen odotetaan olevan tappiollinen erityisesti koronan taloudellisista vaikutuksista johtuen. Kaupunki etsii Palmialle omistajaa, joka kykenee kääntämään yhtiön kannattavaksi. 

Myyntiselvitysprosessi itsessään tai Palmian omistajuuden vaihtuminen ei vaikuta voimassa oleviin asiakkaiden ja Palmian välisiin sopimuksiin. 
- Myyntiselvityksen aikana meille tärkeintä on taata henkilöstöllemme edellytykset työntekoon tavalliseen tapaan. Palvelumme jatkuvat normaalisti ja huolehdimme asiakkaistamme kohteissamme koko ajan. Tietysti pidämme henkilöstöä ja asiakkaitamme ajan tasalla selvityksen edetessä, Mähönen korostaa.  

Lisätietoja:  
Nina Mähönen, toimitusjohtaja, Palmia Oy, nina.mahonen(at)palmia.fi, p. 040 862 2284 
Atte Malmström, Helsingin kaupungin konserniohjauksen päällikkö, p. 040 334 6844 

Palmia Oy  

Helpotamme asiakkaidemme arkea siivoamalla, huolehtimalla kiinteistöistä ja turvallisuudesta sekä varmistamalla laadukkaan lounaan työpaikoilla, kouluissa ja hoivakohteissa. Palvelemme suurelta osin näkymättömissä, mutta jätämme aina kädenjälkemme.   

Työllistämme noin 2400 ihmistä Etelä-Suomessa erilaisissa kohteissa: mm. lounasravintoloissa, bisnesparkeissa, juhlatiloissa, yleisötapahtumissa, liikennevälineissä, oppilaitoksissa, monitoimitaloissa, sairaaloissa – kaikkiaan yli 1 000 kohteessa. Suomalaista palvelua tekee meillä yli 50 eri kansallisuutta – olemme monimuotoinen yhtiö monimuotoisessa Suomessa.    

- Palmia Oy aloitti toimintansa vuoden 2015 alussa. Yhtiöittämispäätös tehtiin v. 2014 lopussa. 

- Liiketoiminta-alat: ravintola- ja ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvallisuuspalvelut 

- Palveluja 12 paikkakunnalla Etelä-Suomessa. Yhtiön aloittaessa toiminta-alue oli Helsinki. 

- Liikevaihto n. 103 milj. euroa v. 2021. Liikevaihto enimmillään 121 milj. € (ennen koronaa) v. 2019 

- Työntekijöitä n. 2400. Yhtiön aloittaessa n. 1200 työntekijää.  

- Suurimmat asiakkuudet: kaupungit ja sote-toimijat  

Uutiseen liittyvät palvelut