MENU

Uratarinat

Ferhat Altun on tyytyväinen työskennellessään toimitilahuoltajana Palmiassa.

Toimitilahuoltaja Ferhat Altun

Ferhat Altunin tarina on kaunis: Altun muutti rakkauden perässä Turkista Helsinkiin. "Viihdyn Suomessa, se on rauhallinen ja mukava paikka asua, opiskella ja tehdä töitä. Olen löytänyt täältä paikkani elämässä. Minulla on vaimo, kouluikäinen poika ja työ. Siis kaikkea, mistä olen haaveillut”, Palmiassa toimitilahuoltajana työskentelevä Altun kertoo tyytyväisenä.

Kouluttautuminen onnistui uudessa kotimaassa

Turkissa Altunilla ei ollut mahdollisuutta käydä koulua, sillä tapaan kuului joko tehdä töitä tai auttaa kotona. Nyt aikuisiällä Altun on ottanut menetyksen takaisin. Saman tien Suomeen muuton jälkeen hän ilmoittautui opiskelemaan työväenopiston suomen kielen kurssille, sitten kotoutumiskoulutukseen ja sen jälkeen vielä jatkokoulutukseen Amieduun, jossa hän suoritti toimitilahuoltajan osatutkinnon.

Palmiassa Altunin ura alkoi työharjoittelulla vuonna 2018. "Harjoittelun jälkeen Palmiasta tarjottiin vakinaisen siivoojan työpaikkaa. Aika on mennyt nopeasti. Syksyllä 2022 suoritin Palmian kautta oppisopimuksella Puhtaus- ja kiinteistöalan perustutkinnon, josta valmistuin toimitilahuoltajaksi”, Altun kertoo.

Työarki on mieleistä

Altun työskentelee maanantaista perjantaihin ja hänen työaikansa sijoittuu klo 10–18 välille. Koulusiivous erityisesti luokkatiloissa suoritetaan iltapäivisin niiden tyhjentyessä koululaisista kotiinlähdön lähestyessä.

Viime vuonna Altun työskenteli Maunulan ala-asteen koulussa. Koulu on yli 70 vuotta vanha ja iso, jossa oppilaita on yli 500. Koulussa on kolme eri rakennusta; ylärakennus, alapiha sekä alapihalla sijaitseva paviljonki. Koulussa ei ole hissiä, joten hän kävelee paljon portaita. "Fyysinen kunto tämänkaltaisessa koulussa työskennellessä tulee olla hyvä”, Altun pohtii.

”Olin toivonut työskenteleväni lähellä kotiani ja päädyinkin sitten todella lähelle. Työpaikkani sijaitsi melkein takapihallani. Minulla oli työmatkaa vain noin 50 m, joten olisi ollut erikoista, jos sieltä olisin myöhästynyt”, Altun naurahtaa.

Syksyllä 2023 Altun siirtyi Maunulan ala-asteelta Helsingin luonnontiedelukioon. ”Koulussa on kolme toimitilahuoltajaa ja työaika on kaikilla sama. Töitä on paljon, mutta meillä on hyvä tiimi. Opettajat ovat kaikki mukavia”, hän iloitsee.

Kun kysymme, mikä Palmia on parasta, hän vastaa nopeasti ja yksinkertaisesti: "Hyvä ilmapiiri ja työn itsenäisyys. Koululaiset ovat kivoja ja opettajat ystävällisiä. Minulla on myös aina ollut mukavia työkavereita”, Altun kehuu.

Työnantaja saa kiitosta

”Mielestäni Palmiaan kannattaa hakeutua töihin senkin vuoksi, että yhtiö on luotettava. Koko aikana Palmiassa työskennellessäni minulla ei ole ollut mitään ongelmia. Loman olen saanut sovittua toiveitteni mukaisesti ja muutenkin Palmiassa joustetaan ja ymmärretään työntekijöiden elämäntilanteita. Vaikkapa vuonna 2020 minun piti lähteä äkillisesti kotimaahani. Kerroin asiasta perjantaipäivänä ja sunnuntaina olin jo kotimaassani. Tärkeä asia saatiin järjestymään nopealla aikataululla, ja sain olla kotimaassani tarvitsemani ajan ja sitten palasin takaisin”, Altun kertoo kiitollisena.

Palmiassa parasta on hyvä ilmapiiri ja työn itsenäisyys. Koululaiset ovat kivoja ja opettajat ystävällisiä. Minulla on myös aina ollut mukavia työkavereita.
Ferhat Altun, toimitilahuoltaja