MENU

Uratarinat

Siivouspalvelujen toimitilahuoltaja Hebtegebreal Gezahign

Siivouspalvelujen toimitilahuoltaja Hebtegebreal Gezahign

Metro-lehden työpaikkailmoitus avasi Hebtegebreal Gezahignille uuden uran Palmialla. Hebtegebreal Gezahign, ”Gazi”, aloitti Palmiassa toimitilahuoltajana metrossa vuonna 2016. Metron siivoussopimuksen päätyttyä hän siirtyi kiertäväksi toimitilahuoltajaksi Aalto-yliopistoon, josta Gezahign eteni palveluohjaajaksi.

Siivousalalla on paljon tarjontaa ja etenemismahdollisuuksia

Siivousalan työntekijöistä on paha pula, ja kuitenkin harva unelmoi siivoojan ammatista. Palmialla noin seitsemän vuotta työskennellyt Gezahign haluaa kannustaa hakemaan työpaikkoja rohkeasti. ”Siivousala tarjoaa paljon töitä, ja alasta kiinnostuneille on myös hyviä kehittymis- ja etenemismahdollisuuksia”, Gezahign kehuu.

Kun etiopialainen Gezahign näki aikanaan Metro-lehdessä ilmoituksen toimitilahuoltajan paikasta, hän ei vielä tiennyt, että tästä tulee jotain suurta. ”Etsin työtä tienatakseni rahaa opintojen ohella. Siivoustyö oli siihen sopivaa, koska se ei haitannut opintojen etenemistä. Palmia järjesti kahden kuukauden perehdytyksen, jossa opiskelin siivousalan perusteet, siivoussanaston, siivouksen perusmenetelmät ja siivouksessa käytettävien kemikaalien oikean annostelun”, Gezahign muistelee.

Tiimissä on aito, avoin ja rehellinen ilmapiiri

Nykyisessä Gezahignin palveluohjaajan työssään Aalto-yliopistolla siivoustiimiin kuuluu 55 henkilöä. Gezahign tekee tiiviisti töitä kahden esihenkilön ja toisen palveluohjaajan kanssa. Esimiehet ja palveluohjaajat suunnittelevat yhdessä työpäivät ja työviikon kulun. ”Meillä on aito, avoin ja rehellinen ilmapiiri. Työskentelemme osana kokonaisuutta ja autamme toisiamme. Työkavereiden kannustus auttoi minua uuden tehtävän jännityksessä, ja antoi lisää motivaatiota suoriutumaan tehtävästä vielä paremmin. Olen onnellinen, että olen täällä töissä” Gezahign toteaa tyytyväisenä.

Kommunikointi on kaiken avain

Palveluohjaajan työssä tehokas kommunikointi on kaiken A ja O. Vaikka jokainen siivooja työskentelee itsenäisesti ja omatoimisesti, talossa on kuitenkin iso tiimi, jonka kanssa työskennellään yhdessä.

Maapallon eri kolkista tulevat henkilöt tuovat työyhteisöön mukanaan erilaiset kielet, uskomukset, toimintatavat ja arvot. Se voi tuoda haasteita, joihin on hyvä kiinnittää huomiota. Palveluohjaajalla on suuri vaikutus siihen, kuinka monikulttuurisen tiimin kommunikointi saadaan toimimaan.

“Vuorovaikutuksessa on otettavaa huomioon, mistä maasta työntekijä on tullut, ketkä ovat hänen vanhemmat, mihin hän uskoo ja mitä hän on joutunut elämänsä aikana kokemaan. Esimerkiksi jossakin kulttuureissa on tapana puhua paljon, käyttää käsieleitä ja korottaa ääntä. Joissakin kulttuureissa puolestaan on tapana olla kärsivällinen, hiljainen ja keskittyä vain omiin asioihin. Kun löydät jokaiselle työntekijälle hänen kulttuuriinsa ja uskomuksiinsa soveltuvan lähestymistavan, pärjäät työssäsi hyvin”, Gezahign analysoi.

Mielikuva puhdistusalan ammatista ohjaa työntekijöiden toimintaa

Gezahignin mielestä toimitilahuoltajan työstä suoriutumiseen vaikuttaa se, kokeeko työntekijä tyytyväisyyttä ja ylpeyttä ammatistaan vai aiheuttaako työasema häpeää. Monissa maissa siivoustyötä tekevät vain kouluttamattomat sekä alempaan kastiin tai ei niin menestyneisiin lukeutuvat. Joissain maissa siivoustyö kuuluu vain naisille.

Gezahign haluaa kasvattaa ammattiylpeyttä puhtausalaa kohtaan. ”Ammattiylpeys lähtee työntekijästä. Kun hyväksyt itsesi ja hyväksyt oman työpaikkasi, ammattiarvostus kasvaa. Pyrin olemaan esimerkkinä ja teen usein töitä yhdessä tiimin kanssa. Se auttaa minua näkemään työntekijöiden haasteita ja kehittymiskohteita, sekä löytämään nopeammin ratkaisuja näihin, sekä antamaan käytännöllistä tietoa menetelmistä sekä tehokkaasta ajankäytöstä. Minulle merkitsee todella paljon, että oma kiinnostukseni ammattia kohtaan tarttuu myös muihin”, Gezahign vakuuttaa.

Osaamisen kehittäminen kasvattaa ammattiylpeyttä

Tänä vuonna Gezahign suoritti Palmian järjestämän puhtauspalvelujen ammattitutkinnon koulutuksen. ”Lämpimästi suosittelen koulutusta jokaiselle palmialaiselle. Sain paljon hyödyllistä tietoa, opin paljon pieniä asioita, jotka edistävät päivittäisessä työskentelyssä. Koulutuksen avulla aloin arvostamaan omaa työtä entistäkin enemmän”, Gezahign summaa.

Minulle merkitsee todella paljon, että oma kiinnostukseni ammattia kohtaan tarttuu myös muihin.
Hebtegebreal Gezahign, toimitilahuoltaja