MENU

Uratarinat

Kuvassa ravitsemustieteen kandiharjoittelija Maria Kostiainen.

Ravitsemustieteen kandiharjoittelija Maria Kostiainen

Olen Maria Kostiainen, kliinisen ravitsemustieteen kandivaiheen opiskelija. Suoritin ravitsemustieteen kandiharjoittelustani osan Palmian ruokapalveluissa, Hämeenlinnan sairaalan keskuskeittiöllä.

Olen Maria Kostiainen, kliinisen ravitsemustieteen kandivaiheen opiskelija. Suoritin neljän viikon harjoittelun Hämeenlinnan keskussairaalassa tutustuen sairaalan ravitsemuspuoleen. Tästä reilun viikon vietin sairaalan keskuskeittiöllä, jonka palveluntuottajana Palmia toimii.

Ravintolaskelmia ja ruokahävikinseurantaa

Harkkapäivät alkoivat minulla klo 7:00, eli oikeastaan verrattain myöhään. Ensimmäiset työntekijät saapuvat keittiölle valmistelemaan päivän aterioita jo klo 5:00. Aamupäivisin kiersin keittiön eri työpisteissä, kuten dieetissä, pääruoassa ja jälkiruoassa. Pääsin myös seuraamaan jakelua ja kyselemään työnjohdon tehtävistä. Iltapäivisin tein ruokalistojen pohjalta ravintoarvolaskelmia sairaalan erityisruokavaliosta Palmian ravitsemusasiantuntija Kirsi-Maria Lankisen ohjauksessa.

Harjoitteluni loppupuolella pääsin myös parina päivänä tekemään biojäteseurantaa. Kyseisellä viikolla seurattiin hävikin määrää jokaiselta keittiölle palautuneelta aterialta. Oli mielenkiintoista vertailla hävikkimääriä ja sitä, mikä jää miltäkin aterialta syömättä osastoittain. Tieto on tärkeää sekä ruokapalvelun henkilökunnalle, mutta myös osastotyöntekijöille, jotka tilaavat keittiöltä aterioita potilaille.

Koko kattaus reseptiikasta jakeluun

Oli etuoikeus päästä tutustumaan keskuskeittiön toimintaan. Haaveammatissani ravitsemusterapeuttina, on hyvä käsittää, miten ruoka potilaan lautaselle päätyy. Prosessi on monivaiheinen ja vaatii jokaisen keittiön työntekijän panoksen. Jokainen annos valmistetaan erityisruokavaliot ja potilaskohtaiset tarpeet huomioiden, ja maistetaan ennen jakelua. Harjoitteluni aikana tehtiin myös ateriatestejä. Ruoka annosteltiin ja säilytettiin, kuten potilaillekin jaettava ruoka, jonka jälkeen ateriakokonaisuuksia arvioitiin henkilökunnan toimesta maun, hajun, ulkonäön sekä rakenteen suhteen.

Harjoitteluni tärkein anti oli nähdä ja ymmärtää sairaalan ruokapalveluiden toiminnan elinkaari alusta loppuun. Alkaen reseptiikasta, ravitsemussuositusten toteutumisesta ruoan valmistamiseen ja jakeluun saakka. Minusta oli myös todella tärkeää, että keskuskeittiöllä työskentelyn lisäksi harjoitteluun kuului myös ravintoarvolaskelmat ja laskelmien läpi käynti ravitsemusasiantuntijan kanssa. Näin pääsin keskustelemaan ja pohtimaan yleisesti ruokapalvelujen toteuttamista ja haastekohtia sekä suunnittelevan että toteuttavan tahon kanssa.

Paljon kokemusta lyhyessä ajassa

Hauskaa oli myös haastatella alalla pitkään olleita siitä, miten keittiön toiminta ja itse ruoka sairaaloissa on muuttunut vuosien varrella. Kaiken kaikkiaan pääsin lyhyessä ajassa kurkistamaan sitä maailmaa, joka itselle on aikaisemmin ollut ruokapalveluissa oikeastaan hämärän peitossa. Kiitos siitä kuuluu Palmian työntekijöille, jotka minut niin hienosti ottivat vastaan!

Tämän artikkelin on kirjoittanut harjoittelija Maria Kostiainen.

Kaiken kaikkiaan pääsin lyhyessä ajassa kurkistamaan sitä maailmaa, joka itselle on aikaisemmin ollut ruokapalveluissa oikeastaan hämärän peitossa. Kiitos siitä kuuluu Palmian työntekijöille, jotka minut niin hienosti ottivat vastaan!
Ravitsemusterapeuttiharjoittelija Maria Kostiainen