MENU

Uratarinat

Siivouspalvelujen palvelupäällikkö Branimir Petkov hymyileen Palmian toimiston käytävällä.

Palvelupäällikkö Branimir Petkov

Kolmetoista vuotta sitten Branimir Petkov tuli Bulgariasta Turkuun tarkoituksenaan opiskella kulttuurialaa. Nyt hän työskentelee Palmialla Helsingissä siivouspalvelujen palvelupäällikkönä.

Palmian siivouspalveluissa Branimir Petkov aloitti palveluesimiehenä.

- Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi, Petkov pohtii.

Petkov toimi esihenkilönä 46 työntekijälle, jotka edustavat useita eri kansallisuuksia. Työntekijät ja vastuualue on tunnettava perin pohjin. 

- Kärsivällisyys on tarpeen. Pyyntöjen pitää olla perusteltuja, sillä kielihaasteiden takia väärinkäsitysten mahdollisuus on aina olemassa. Haluan työntekijöiden voivan luottaa minuun.

Ennen Suomeen tuloaan Petkov oli ehtinyt Bulgariassa opiskella kulttuurialaa ammattikorkeakoulussa vuoden verran. Tarkoituksena oli viettää vaihtovuosi Suomessa tutustumassa maan kulttuuriin.

- Ihastuin suomalaisiin, tähän kieleen ja halusinkin jäädä, Petkov naurahtaa.

Siivousalan monipuolisuus yllätti

Muutto uuteen kotimaahan merkitsi alan vaihtoa. Ensitöikseen Petkov hakeutui suomen kielen kursseille ja muutaman mutkan kautta Turun Aikuiskoulutuskeskuksen laitoshuollon koulutusohjelmaan. Siivoustyö tuntui parhaalta vaihtoehdolta.

- Kielitaitoni oli aika heikko. Suomeakaan ei ollut niin helppo oppia kuin olin kuvitellut. Vasta kolmen vuoden jälkeen kieli alkoi sujua, nyt suomea sujuvasti lasketteleva Petkov muistelee.

Hän kertoo siivousalan monipuolisuuden ja kehittyneisyyden yllättäneen. Ensimmäinen työharjoittelu Turun kaupunginsairaalassa sujui niin hyvin, että Petkoville tarjottiin vakituista paikkaa. Hän päätti suorittaa sen ohessa siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon.

- Tutkinnon suorittaminen vei kaksi vuotta. Valmistuttuani minulle tarjottiin kaupunginsairaalasta palvelutyönohjaajan paikkaa. Tein sitä työtä kolmisen vuotta.

Erikoisammattitutkinnon jälkeen Petkov ilmoitti keskittyvänsä vastedes työelämään. Työ maittoi, vapaa-aika houkutti ja palkka ja vastuu olivat kohdillaan. Mitäpä nuori mies voisi elämältä muuta haluta?

- Jo parin kuukauden päästä aloitin kaksivuotisen siivousteknikon tutkinnon opiskelun, Petkov kertoo.

Opiskelu jatkuu monimuotokoulutuksena ammattikorkeakoulussa

Esimiehen siirtyessä muihin tehtäviin siivousteknikoksi valmistunut Petkov haki vapaaksi jäänyttä paikkaa, mutta tie tyssäsi kokemuksen puutteeseen. Petkov ilmoittautui työvoimatoimistoon valmiina tekemään mitä tahansa työtä. Silloin kohtalo puuttui peliin.

- Palmia oli laajentanut toimintaansa Turkuun ja hain sinne siivoojaksi. Parin päivän päästä palvelupäällikkö Arja Nurmi soitti minulle ja tarjosi Helsingissä vapaana olevaa koulutustani vastaavaa paikkaa.

Keskusteltuaan puolisonsa kanssa pariskunta päätti pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa pääkaupunkiin. Ikuisena opiskelijana Petkov tarttui Palmian tarjoamaan mahdollisuuteen ja aloitti viime syksynä Tampereen ammattikorkeakoulussa restonomiopinnot monimuotokoulutuksena. Silti aikaa jää myös harrastuksille kuten lenkkeilylle, matkailulle ja kulttuurien tutkimiselle.

- Esimiehen vastuu on suuri. Päätöksistäni saattaa riippua, millaiseksi joku työnsä kokee tai onko töitä ylipäänsä. Olen todella tyytyväinen, että uskalsin jättää tutun ja turvallisen ja tarttua mahdollisuuteen, Petkov hymyilee.

Uudet haasteet

Petkov siirtyi siivouspalvelujen projektisuunnittelijaksi keväällä 2021 uusien haasteiden perässä.

Uuteen työtehtävään kuuluu mm. siivouspalvelujen johtoryhmätyöskentely, koulutuksien järjestäminen esihenkilöille, rekrytoinnista vastaaminen sekä erilaiset projektit ja uusien kohteiden avaukset.

Työssä on parasta se, että on mahdollisuus vaikuttaa toimitilapalvelujen koko toimintaan. Kehittää asioita, joista hyötyvät kaikki esihenkilöt tai koko henkilöstö.

Uusia haasteita Petkov sai Palmiassa eteensä jälleen keväällä 2022, jolloin hän siirtyi palvelupäällikön rooliin. Hän toimii toimitilapalvelujen strategisen asiakkuuden avainasiakaspäällikkönä ja vastaa palvelun toteutumisesta kokonaisuudessaan. Hän osallistuu toimialan uusmyyntikokouksiin ja uusien tarjousten tekoon ja hinnoitteluprosessiin.

Keväällä 2022 alkoi toimitilapalveluissa uusi koulutusprojekti, jonka tarkoituksena on kouluttaa toimitilahuoltajia siivousalan ammattitutkintoon. Branimir on ollut valmistamassa suomen- ja englanninkielen koulutusmateriaalit yhdessä kehitys- ja tukipalveluiden asiantuntijoiden kanssa sekä suunnittelemassa tarkemmin koulutuksen sisältöä ja aikatauluja. Lisäksi hän toimii kouluttajana tässä projektissa. 

Mikä Palmiassa on parasta?

- Palmia on oikeasti paras työpaikka ikinä. Työpaikka, jossa arvostetaan ihmisiä ja annetaan jokaiselle mahdollisuus näyttää mihin hän pystyy ja missä on hyvä. Palmiassa arvostetaan erilaisuutta. Työkaverit ovat kultaa! Autetaan toinen toisiaan niin kenenkään tarvitse kokea yksinäisyyttä. Vaikeissa tilanteissa autetaan ja tehdään työt yhdessä. Kaikilla on sama päämäärä.

Artikkelia päivitetty 5.5.2022

Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi.
Branimir Petkov, palvelupäällikkö