MENU

Uratarinat

Siivouspalvelujen palvelupäällikkö Branimir Petkov

Aluepäällikkö Branimir Petkov

Syksyllä 2008 Branimir Petkov tuli Bulgariasta Turkuun tarkoituksenaan opiskella kulttuurialaa. Nyt hän työskentelee Palmialla Helsingissä siivouspalvelujen aluepäällikkönä.

Branimir Petkov aloitti Palmiassa uransa siivouspalveluissa palveluesimiehenä. Petkov toimi tuolloin esihenkilönä 46 työntekijälle, jotka edustivat useita eri kansallisuuksia. Siten työntekijät ja vastuualue oli tunnettava perin pohjin. ”Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi”, Petkov pohtii.

”Kärsivällisyys on tarpeen. Pyyntöjen pitää olla perusteltuja, sillä kielihaasteiden takia väärinkäsitysten mahdollisuus on aina olemassa. Haluan työntekijöiden voivan luottaa minuun.”, Petkov jatkaa.

Ennen Suomeen tuloaan Petkov oli ehtinyt Bulgariassa opiskella kulttuurialaa ammattikorkeakoulussa vuoden verran. Tarkoituksena oli viettää vaihtovuosi Suomessa tutustumassa maan kulttuuriin.

”Ihastuin suomalaisiin, tähän kieleen ja halusinkin jäädä”, Petkov naurahtaa.

Siivousalan monipuolisuus yllätti

Muutto uuteen kotimaahan merkitsi alan vaihtoa. Ensitöikseen Petkov hakeutui suomen kielen kursseille ja muutaman mutkan kautta Turun Aikuiskoulutuskeskuksen laitoshuollon koulutusohjelmaan. Siivoustyö tuntui parhaalta vaihtoehdolta.

”Kielitaitoni oli aika heikko. Suomeakaan ei ollut niin helppo oppia kuin olin kuvitellut. Vasta kolmen vuoden jälkeen kieli alkoi sujua”, nyt suomea sujuvasti lasketteleva Petkov muistelee.

Hän kertoo siivousalan monipuolisuuden ja kehittyneisyyden yllättäneen. Ensimmäinen työharjoittelu Turun kaupunginsairaalassa sujui niin hyvin, että Petkoville tarjottiin vakituista paikkaa. Hän päätti suorittaa sen ohessa siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon.

”Tutkinnon suorittaminen vei kaksi vuotta. Valmistuttuani minulle tarjottiin kaupunginsairaalasta palvelutyönohjaajan paikkaa. Tein sitä työtä kolmisen vuotta.

Erikoisammattitutkinnon jälkeen Petkov ilmoitti keskittyvänsä vastedes työelämään. Työ maittoi, vapaa-aika houkutti, ja palkka ja vastuu olivat kohdillaan. Mitäpä nuori mies voisi elämältä muuta haluta?

”Jo parin kuukauden päästä aloitin kaksivuotisen siivousteknikon tutkinnon opiskelun”, Petkov kertoo.

Opiskelu jatkuu monimuotokoulutuksena ammattikorkeakoulussa

Esimiehen siirtyessä muihin tehtäviin siivousteknikoksi valmistunut Petkov haki vapaaksi jäänyttä paikkaa, mutta tie tyssäsi kokemuksen puutteeseen. Petkov ilmoittautui työvoimatoimistoon valmiina tekemään mitä tahansa työtä. Silloin kohtalo puuttui peliin.

”Palmia oli laajentanut toimintaansa Turkuun ja hain sinne siivoojaksi. Parin päivän päästä palvelupäällikkö Arja Nurmi soitti minulle ja tarjosi Helsingissä vapaana olevaa koulutustani vastaavaa paikkaa.”

Keskusteltuaan puolisonsa kanssa pariskunta päätti pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa pääkaupunkiin. Ikuisena opiskelijana Petkov tarttui Palmian tarjoamaan mahdollisuuteen ja suoritti Tampereen ammattikorkeakoulussa restonomiopinnot monimuotokoulutuksena. Silti aikaa jäi myös harrastuksille, kuten lenkkeilylle, matkailulle ja kulttuurien tutkimiselle.

”Esimiehen vastuu on suuri. Päätöksistäni saattaa riippua, millaiseksi joku työnsä kokee tai onko töitä ylipäänsä. Olen todella tyytyväinen, että uskalsin jättää tutun ja turvallisen ja tarttua mahdollisuuteen”, Petkov hymyilee.

Lisää uusia haasteita

Petkov siirtyi siivouspalvelujen projektisuunnittelijaksi keväällä 2021 uusien haasteiden perässä.
Uuteen työtehtävään kuului mm. siivouspalvelujen johtoryhmätyöskentely, koulutuksien järjestäminen esihenkilöille, rekrytoinnista vastaaminen sekä erilaiset projektit ja uusien kohteiden avaukset.
”Työssä parasta on se, että on mahdollisuus vaikuttaa toimitilapalvelujen koko toimintaan sekä kehittää asioita, joista hyötyvät koko henkilöstö”, Petkov kiteyttää.

Uusia haasteita Petkov sai Palmiassa eteensä jälleen keväällä 2022, jolloin hän siirtyi palvelupäällikön tehtävään. Hän toimi toimitilapalvelujen strategisen asiakkuuden avainasiakaspäällikkönä ja vastasi palvelun toteutumisesta kokonaisuudessaan. Hän osallistui toimialan uusmyyntikokouksiin ja uusien tarjousten tekoon ja hinnoitteluprosessiin.

Keväällä 2022 alkoi toimitilapalveluissa uusi koulutusprojekti, jonka tarkoituksena on kouluttaa toimitilahuoltajia siivousalan ammattitutkintoon. Branimir on ollut valmistamassa suomen ja englannin kielen koulutusmateriaalit yhdessä kehitys- ja tukipalveluiden asiantuntijan Katja Ahtialan kanssa sekä suunnittelemassa tarkemmin koulutuksen sisältöä ja aikatauluja. Lisäksi hän toimi kouluttajana tässä projektissa yhdessä Ahtialan kanssa.

Projektien ja koulutusten parissa kertyneen kokemuksen lisäksi Petkov kaipasi operatiivisen toiminnan arjen haasteita. ”Projektit on antoisia ja nautin kouluttajana toimimisesta, mutta samanaikaisesti kaipasin operatiivisen toiminnan dynaamisuutta” Petkov pohtii.

Uusia haasteita ei tarvinnut kaivata kauan, kun vuoden 2023 alussa Palmialle avautui uuden asiakkuuden aluepäällikön tehtävä. Petkov tarttui tilaisuuteen. Hän ei kuitenkaan jättänyt projekteja kokonaan sivuun, vaan tekee ns. hybridityötä Palmialla. ”Pidän projektiluotoisista aisantuntijatehtävistä, mutta myös arjen hulinasta. Projektit opettavat kärsivällisyyttä, sillä ne valmistuvat yleensä pidemmällä aikataululla, kun taas operatiivinen toiminta ja arjen haasteet lisäävät paineensietokykyä ja resilienssiä, sekä kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin”, Petkov analysoi.

Mikä Palmiassa on parasta?

”Palmia on työpaikka, jossa arvostetaan ihmisiä ja annetaan jokaiselle mahdollisuus näyttää, mihin hän pystyy ja missä on hyvä. Toimenkuva rakennetaan hyvin pitkälti omaa osaamista hyödyntäen. Palmiassa arvostetaan erilaisuutta. Työkaverit ovat kultaa! Autamme toinen toisiamme, niin kenenkään ei tarvitse kokea yksinäisyyttä vaikeissakaan tilanteissa. Kaikilla on sama päämäärä”, Petkov summaa.

Artikkelia päivitetty 12.5.2023

Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi.
Branimir Petkov, palvelupäällikkö