Hävikkiviikolla kiinnitetään huomiota ruokahävikin ympäristövaikutuksiin

Teemat / Hävikkiviikolla kiinnitetään huomiota ruokahävikin ympäristövaikutuksiin

"Tämän vuoden kampanjan erityisenä teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä." (havikkiviikko.fi)

Palmian kouluravintoloissa ruokahävikkiä torjutaan huolellisella ruokalistojen ja hankintojen suunnittelulla ja ruoan valmistuksessa eri työvaiheissa pyritään minimoimaan hävikin syntyminen. Jokainen ruokailija ja kuluttaja voi myös itse omalla toiminnallaan vaikuttaa ruokahävikin määrään. Esimerkiksi itse otettavaa ruokaa tulisi aina ottaa maltilla ja vain sen verran kuin jaksaa varmasti syödä. Omassa keittiössä kannattaa suunnitella etukäteen mitä ruokaa aikoo tehdä ennen kuin käy kaupassa. Jääkaappi on hyvä käydä läpi vähintään kerran viikossa ja käyttää vanhaksi menevät ruoat järjestyksessä.

3 faktaa ruokahävikistä

11,3 mrd tonnia ruokaa heitetään vuosittain maailmanlaajuisesti pois. Määrällä voisi ruokkia noin 2 miljardia ihmistä.

2. Globaalisti tuotetuista maitotuotteista ja kananmunista 20 % jää käyttämättä

3. Suomalainen ostaa vuosittain 54 kg hedelmiä. Näistä kymmenesosa päätyy roskiin.

(havikkiviikko.fi)

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.