MENU

Ajankohtaista

Lautasella herkullinen annos lohiquinoa-salaattia

Palmia osallistuu valtakunnalliseen hävikkiviikkoon 11.–15.9.2023

14.09.2023 04:51

Palmia osallistuu jälleen valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä, sekä herätellä meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja hävikkiin. "Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Hävikkiviikko herättelee meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja ruokahävikkiin. Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea." (havikkiviikko.fi)

Palmian ravintoloissa hävikin minimointi on avainasia - ylijäämä ruokaa myydään mukaan

Palmian ravintoloissa hävikkiä vastaan tehdään systemaattisesti työtä ja hyviä tuloksia saadaan aikaan mm. huolellisen ruokalistojen ja hankintojen suunnittelun ja sitä kautta mahdollisimman nopean varaston kierron myötä. Myös lounaan erävalmistus on merkittävä tekijä. Buffet-lounaalla pienemmät astiat vähentävät hävikkiä, kun ruokaa ei kerralla oteta liikaa. Buffet-lounaalla ruokaa voi halutessaan hakea lisää. Hävikinhallinta on kustannusasia, mutta myös tärkeä osa vastuullista ravintolatoimintaa.

Suunnittelusta huolimatta ruokaa jää kuitenkin toisinaan yli. Palmian ravintoloissa on käytössä ResQ Club -palvelu, jonka kautta hävikkiruokaa myydään annoksina mukaan edulliseen hintaan. ResQ Clubin kautta myytävä ruoka ei ole ollut linjastossa esillä ja se on aina jäähdytetty ja kylmäsäilytetty asianmukaisesti. ResQ Clubia on hyvin helppo käyttää mobiilisovelluksella. Lisäksi joissakin ravintoloissa yli jäänyttä ruokaa myydään lounasajan jälkeen kilohinnalla mukaan.

Hävikkiviikolla jaamme tietoa ja vinkkejä ravintolasaleissa sekä Palmia ravintoloiden sosiaalisessa mediassa.

Julkisissa ruokapalveluissa tehdään päivittäin töitä hävikin vähentämiseksi

Palmian päiväkoti- ja kouluruokapalveluissa sekä sairaala- ja hoivakohteissa ruokahävikkiä torjutaan niinikään huolellisella ruokalistojen ja hankintojen suunnittelulla ja ruoan valmistuksessa eri työvaiheissa pyritään minimoimaan hävikin syntyminen. 

Ruokalistaa ja tarjontaa kehitetään jatkuvasti lasten ja nuorten muuttuvia maku- ja ruokailutottumuksia seuraten. Nuoret ja lapset pääsevät myös itse osallistumaan ruokien suunnitteluun, kehittämiseen ja maistamiseen muun muassa kouluissa järjestettävissä makuraadeissa. 

Lue esimerkki kasvisruokien yhteisestä kehittämisestä Vantaan kaupungin kanssa.

Jokainen voi vaikuttaa hävikin määrään

Jokainen ruokailija ja kuluttaja voi myös itse omalla toiminnallaan vaikuttaa ruokahävikin määrään. Esimerkiksi itse otettavaa ruokaa tulisi aina ottaa maltilla ja vain sen verran kuin jaksaa varmasti syödä. Omassa keittiössä kannattaa suunnitella etukäteen mitä ruokaa aikoo tehdä ennen kuin käy kaupassa. Jääkaappi on hyvä käydä läpi vähintään kerran viikossa ja käyttää vanhaksi menevät ruoat järjestyksessä.

3 faktaa ruokahävikistä

  1. 1,3 mrd tonnia ruokaa heitetään vuosittain maailmanlaajuisesti pois. Määrällä voisi ruokkia noin 2 miljardia ihmistä.

  2. Suomalaiset kaatavat kahvia viemäriin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden

  3. Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta.

(havikkiviikko.fi)

Tervetuloa mukaan hävikkiviikolle!

Uutiseen liittyvät palvelut