MENU

Ajankohtaista

Kouluruokapalvelumme mukana LunchBunch -hackathonissa Helsingin Tiedekulmassa 29.-31.1.2020

6.02.2020 11:18

LunchBunch oli kolmepäiväinen hackathon, joka kysyi kuinka kouluruokailusta saadaan jokapäiväinen ilmastoteko? Se oli vantaalaisen Ruusuvuoren koulun, LUOMUS-luonnontieteellisen museon ja Helsinki Think Companyn yhteinen voimanponnistus ja ilmastoteko paremman maailman aikaansaamiseksi. Se toi yhteen yläkouluikäisiä aktiivioppilaita, kasvattajia, koodareita, ilmastotieteilijöitä, ruokailun ammattilaisia, aktivisteja ja päättäjiä. Suomessa tarjotaan noin 900 000 kouluateriaa päivittäin, joten kouluruokailuun liittyvillä ilmastoratkaisuilla on suuri merkitys.

Tehtävänantona oli: Miten kouluruoka saataisiin ajan tasalle ympäristöystävällisyyden suhteen? Miten useammat koululaiset saataisiin syömään kouluruokaa? Miten jokainen koululainen voi itse olla osa ratkaisua? Koululaiset työskentelivät ryhmissä ja kartoittivat kouluruokailuun liittyviä ongelmia, joita voitaisiin ratkaista esimerkiksi digitaalisin keinoin. Esillä oli monia haastavia ongelmia sekä erilaisia ratkaisuja niihin. Teemat olivat kouluruoan arvostamisen lisääminen, hävikin vähentäminen sekä kasvisruoan lisääminen tai sen liharuokia parempi saatavuus. Koululaiset haluavat lisää läpinäkyvyyttä mm. ruoan hiilijalanjäljen esittämiseen yksinkertaisella tasolla, lisää läpinäkyvyyttä ruoasta annetun palautteen vaikutuksiin jne. Lisäksi ideoitiin sitä, että miten oppilaat voisivat ilmoittaa ovatko he tulossa syömään vai ei. 

”Opiskelijat työskentelivät aiheen parissa hyvin intensiivisesti ja tosissaan. Mielenkiinnolla odotan työpajojen ratkaisuehdotuksia”, toteaa projektipäällikkö Niina Leino, joka oli mukana mentoroimassa Palmian kehityspäällikkö Laura Saaraisen kanssa. He muun muassa kiersivät oppilasryhmissä jakamassa omaa ammattitaitoaan sekä kommentoimassa esille nousseita aiheita ja kysymyksiä.

Mukana yhteistyössä oli mm. Sykli, Vantti, WWF, Amica, Vantaan kaupunki, Unicafe, Avoin, Fee Suomi, Otto A. Malm ja Luomus luonnontieteellinen museo.

Uutiseen liittyvät palvelut