MENU

Ajankohtaista

Olemme mukana juhlistamassa Helsinki-päivää

7.06.2021 11:02

Palmian ravintolat tarjoavat Helsinki-päivän lounasta perjantaina 11.6.

Palmian ravintolat tarjoavat Helsinki-päivän lounaan perjantaina 11.6.

Helsinki-päivää vietetään Palmian ravintoloissa tarjoamalla juhlapäivän aattona herkullinen ja kesäinen juhlalounas. Jälkiruokana tarjotaan tietenkin raparperipiirakkaa.

Löydät tarkemmat ruokalistat täältä: LINKKI

Helsinki-päivän kahvitusten historiaa

Koronatilanteesta johtuen pormestarin Helsinki-päivän avaus sekä aamukahvitervehdys on myös tänä vuonna jouduttu perumaan.

Helsinki-päivää vietetään perinteisesti 12.6. ja joka vuosi päivän avaa pormestari tarjoamalla aamukahvit kaupunkilaisille. Kaikille avoimia Helsinki-päivän kahvituksia on järjestetty vuosien saatossa mm. Senaatintorilla, Rautatientorilla, Esplanadin puistossa ja viimeisimpänä vuonna 2019 kaupungintalon uudistetussa aulassa.

Vuonna 2020 aamukahvitus jouduttiin ensimmäistä kertaa perumaan korona-tilanteen takia ja pormestarin tervehdys lähetettiin virtuaalisena. Myös tänä vuonna yleisötapahtuma on päädytty perumaan epävarmasta koronatilanteesta johtuen.

Aamukahvitarjoiluun kuuluu olennaisesti kaupungintalon raparperipiirakka, jota on leivottu vuosikausia salaisella reseptillä aikanaan Helsinki Cateringin toimesta sekä myöhemmin Kaupungintalon ravintolassa sekä muissa Palmian ravintoloissa.

Kuuluisaa Kaupungintalon raparperipiirakkaa on helppo tehdä myös kotona

Korona-vuonna Kaupungintalon keittiö paljasti salaisen piirakkareseptin, jotta kaupunkilaiset pääsivät nauttimaan piirakkaa kahvituksen peruuntumisesta huolimatta.

Reseptiä muokattiin ammattikeittiöreseptistä kotioloihin ja kotiuunipeltiin sopivaksi muuntamalla mm. ainesuhteita sekä paisto-ohjetta. Muokattua reseptiä testattiin sekä Kaupungintalon ravintolassa että kotioloissa. Jokaisen testaajan mielestä piirakka on juuri niin kuin pitääkin: kaunista, mehevää ja erittäin maukasta.

Kesäkuussa on saatavilla yleensä jo kotimaista raparperia ja tarvittaessa reseptiin käy hyvin myös pakastettu raparperi. Mikäli piirakassa käytetään pakastettua raparperia, sulattamisen jälkeen raparperit ripotellaan piirakkataikinan päälle pellille ilman sulattamisesta syntynyttä nestettä.

Reseptistä on aikanaan jo sen suunnitteluvaiheessa tehty maidoton, jotta se sopii paremmin erikoisruokavaliota noudattaville. Monissa muissa raparperipiirakkaresepteissä reseptiin käytetty neste on maitopohjaista, historiallisessa Helsinki-päivänä tarjotussa piirakassa neste on omenatäysmehua. Se tarkoittaa maustamatonta ja laimentamatonta omenamehua oman puutarhan omenista tai kaupasta saatavaa 100% omenatäysmehua, johon ei ole lisätty mitään.

Aikanaan Helsingissä oli runsaasti omenapuita ja edelleen ne antavat satoa useamman helsinkiläisen puutarhassa ja omenamehu sopii raparperin kanssa piirakkaan erinomaisesti. Rasvana reseptissä on kotimainen rypsiöljy, joka sopii paremmin erikoisruokavalioihin kuin maitopohjainen voi tai teolliset margariinit.

"Olen ollut viitisentoista vuotta mukana Helsinki-päivän järjestelyissä ja joka vuosi raparperipiirakka on valmistettu samalla reseptillä. Jokaiseen Helsinki-päivään piirakkaa leivotaan huikeat 4000 annosta ja ne on yleensä jaettu viimeistä murua myöten kahvituksen loppuun mennessä", kertoo ravintolatoimenpäällikkö Jani Piirainen Kaupungintalon ravintolasta.

Helsinki-päivän raparperipiirakka
Uunipellillinen, noin 20-25 palaa

• Kananmunia 4 kpl
• Sokeria 3 ½ dl
• Rypsiöljyä 1 dl
• Vehnäjauhoa 4 ½ dl
• Leivinjauhetta 2 ½ tl
• Vaniljasokeria 3 tl
• Omenatäysmehua 1 dl
• Raparperia n. 400 g

Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Mikäli käytät pakastettua raparperia, sulata pilkotut raparperit. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rypsiöljy huolellisesti sekoittaen. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhon joukkoon. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja omenatäysmehua. Sekoita taikina varovaisesti tasaisen kuohkeaksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pilkotut raparperit taikinan päälle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.  

Katso reseptivideo klikkaamalla kuvaa:

Hyvää Helsinki-päivää!