Palmia on tänä syksynä aloittanut toiminnan Food waste ecosystem -hankkeessa, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen. Lahjoitamme oppilaitosten lounailta ylijääneen ruoan sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta.
Hankkeeseen lähdettiin mukaan jo viime keväänä, mutta nyt toimiin on päästy toden teolla. Projekti käynnistyi Palmialla ensin neljässä eri kohteessa, ja aloitus on sujunut hienosti. ”Kokeiluun lähdettiin mukaan innolla, sillä juuri tässä hävikkiruoan lahjoittamishankkeessa käytettävä linjastohävikki on ollut suurin biojätteeseen menevä hävikkijae. Hankkeen kautta on tarjoutunut mahdollisuus sen hyödyntämiseen”, Palmian ruokapalveluiden palvelupäällikkö Titta Franzen-Hendrell kertoo. Hyödyt ovatkin olleet monituiset: ”On ollut ilo seurata, kuinka varsinainen biojätevirta on pienentynyt ja jäänyt ruoka on saanut vielä niin sanotusti jatkoaikaa. Suurin hyöty on kuitenkin todennäköisesti vastaanottavassa päässä. Palaute on ollut todella positiivista ja ruoka on maistunut”, Franzen-Hendrell iloitsee.
Palmialla kokeilu on aloitettu Vantaan alueen kouluissa, ja seuraavaksi mukaan lähtee Helsingissä Mäkelänrinteen lukio. Kohteet valikoituivat ruokailijamäärien perusteella. ”Kun annoksia tarjoillaan 1000 päivittäin ja ruokaa tulee olla riittävästi kaikille, niin tarjoiltavat kilot pyörivät monesti useammassa sadassa. Siksi jo muutaman prosentin hävikki tuottaa ruokaa jaettavaksi asti", Franzen-Hendrell kertoo.
Koska kyseessä ovat elintarvikkeet, täytyy tarkkojen viranomaisvaatimusten täyttymisestä pitää huolta. Franzen-Hendrell avaa esimerkkejä edellytyksistä: ”Ruokaa lahjoitetaan päivittäin, ja sen tulee täyttää elintarvikeviranomaisen asettamat vaatimukset muun muassa ruokaturvallisuuteen liittyen. Henkilökunnan tulee olla ammattitaitoista sekä toimintamallien pitää olla hallussa, jotta näistä voidaan mennä takuuseen.”
Ruokahävikin vähentämisprojektin onnistumiseen liittyy vahvasti yhteistyö muiden osallistuvien toimijoiden kanssa. ”Kohteissa henkilökunta kiinnittää huomiota kokeilun aikana toimintamallin toimivuuteen. Palautetta annetaan puolin ja toisin hävikkiruokaterminaali Yhteisen pöydän kanssa, jotta toiminnasta saataisiin luonnollinen osa arkea ja päivittäinen rutiini,” Franzen-Hendrell kertoo. Projektin yhteisenä tavoitteena on kehittää yli jääneen ruoan lahjoittamiseen toimintamalli, joka helpottaa myös uusien toimijoiden mukaantuloa.
Food waste ecosystem -ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -projektia koordinoi Vantaan kaupunki, joka toteuttaa sitä yhdessä Helsingin kaupungin, Luonnonvarakeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.